In de keuken is verlichting belangrijk want het is niet alleen een werkplek waar je goed moet zien maar ook een gezellige ontmoetingsplaats. Ruwweg onderscheiden we drie verschillende types verlichting.

De basis verlichting
Eén lichtpunt centraal geplaatst in de ruimte. De meest gebruikte armaturen hiervoor zijn inbouwspots, opbouwspots of traditionele verlichtingsarmaturen.

De taak verlichting
Deze verlichting wordt vooral geplaatst onder hangkasten. Zo voorkom je schaduwvorming en heb je goed licht op je werkblad. Verlichting onder de hangkasten zorgt ook voor sfeer en accentueert de spatwand. Om te voorkomen dat je de verlichting vergeet uit te zetten kun je ze ook aansluiten op dezelfde lichtkring als de algemene verlichting

Sfeerverlichting
De keuken wordt naast kookruimte ook steeds vaker gebruikt als leefruimte en eetkamer. Dimbare verlichting en indirecte verlichting zijn een eenvoudige en relatief goedkope manier sfeer brengen.

Led strips
Met LED-strips kan je op een eenvoudige en snelle manier meer licht brengen in de keuken. Ze zorgen voor een gelijkmatige lichtverdeling en zijn heel compact waardoor ze bijna onzichtbaar geplaatst kunnen worden. Een schakelaar kan zowel in als onder de hangkasten geplaatst worden. LED-strips verbruiken minder energie en geven ook geen warmte af in tegenstelling tot halogeenverlichting. Ook in bestaande keukens kunnen LED-strips makkelijk toegevoegd worden. Een veel gebruikte optie om een LED-strip te gebruiken is rondom een koof boven het kookeiland. Dit geeft een goede lichtinval en een sfeerverhogend effect. In deze verlaging/koof kan ook de afzuigkap worden ingebouwd.

verlaagd plafond kookeiland

Tips bij het samenstellen van keuken verlichting:

  • Spotverlichting in de keukenkasten plaatsen die in werking treedt bij het openen van de keukenkasten.
  • Probeer zoveel mogelijk te werken met verlichtingsarmaturen die 360° richtbaar zijn. Zo kan je de keuken makkelijk uitlichten ongeacht de positie van het lichtpunt.
  • Kies voor verlichting. Ideaal zijn armaturen waarbij de lamp afgesloten is door een glazen plaat.
  • Probeer de schakelaars van de verschillende lichtkringen bij elkaar te plaatsen. Zo voorkom je onnodig geloop bevorder je dat alle lichtkringen effectief gebruikt worden.
  • Heb je hoge plafonds dan kun je meer sfeer brengen door te kiezen voor een opvallende hanglamp boven je keukentafel of keukeneiland. Ook een combinatie van verschillende kleine hanglampen zorgt vaak voor een verrassend geheel.